Manifest obert del maresme

MANIFEST OBERT DEL MARESME

 

Els maresmencs sotasignats, molt preocupats per l’insaciable creixement urbanístic de totes les nostres poblacions, volem implicar-nos en el desenvolupament sostenible de la societat. Creiem que la democràcia es construeix amb la participació activa dels ciutadans, una participació que no es limita a denunciar problemes com ara l’atemptat greu contra: el paisatge, les condicions naturals de la comarca, els pobles, explotacions agrícoles i indústries, sinó que també pretén fer aportacions que ajudin a transformar la realitat quotidiana en allò que hipoteca el món que deixarem com a llegat a les generacions futures.

 

Per això adrecem aquest manifest a tothom que cregui que el redreçament del nostre poble, ciutat, comarca, encara és possible i que cadascú actuï des del seu lloc.

 

DENUNCIEM

 

Especulació

 

  1. El predomini dels forts interessos especulatius del mercat de la construcció pel que fa al creixement i desenvolupament comarcal.

  2. La penalització accelerada de les activitats agrícoles i industrials a causa de l’encariment del sòl.

  3. La conversió de les nostres poblacions en nuclis sobretot residencials i sense activitats productives.

 

Gestió municipal

 

  1. L’insuficient finançament municipal i els aparents beneficis que l’urbanisme desenfrenat aporta als ajuntaments i que propicia una gestió política, sotmesa a les grans constructores causants del desequilibri dels pobles.

  2. La contribució dels ajuntaments al fenomen especulatiu com a conseqüència de la utilització abusiva de les potestats de requalificació del sòl.

  3. L’esgotament progressiu del sòl dels municipis en benefici de la urbanització especulativa, sense preveure que després s’hauran de muntar serveis públics a càrrec del fons municipal.

  4. L’individualisme de gestió de cada ajuntament que dificulta una planificació comarcal global i coordinada.

  5. La manca d’habitatges assequibles per a tothom.

 

Degradació paisatgística i humana

 

  1. La desfiguració constant del nostre paisatge que comporta la pèrdua de la personalitat i de la identitat dels pobles i dels elements naturals i històrics que ens han definit.

  2. L’excés de zones residencials i la manca de zones productives, agrícoles i industrials que, com a conseqüència, provoquen l’augment de les necessitats de desplaçament de la població per accedir als llocs de treball.

  3. La destrucció dels vials naturals i històrics de comunicació i la manca de previsió de vies alternatives, lliures i accessibles per a tothom.

  4. La privatització de la principal via de comunicació, l’autopista, i la no utilització de la N-II com a simple via interurbana.

 

 

PROPOSEM

 

Desenvolupament urbanístic

 

L’adopció d’un pla de desenvolupament urbanístic de la comarca que:

 

  1. Respecti la personalitat i la identitat dels pobles i les característiques naturals i històriques de la comarca.

  2. Inclogui sòlides mesures de respecte i de desenvolupament de l’activitat agrària, que no ha de cedir ni un pam de terra.

  3. Incorpori una moratòria urbanística per a frenar l’actual creixement.

  4. Prevegi les necessitats de comunicació de la comarca.

  5. Es compleixin escrupulosament les lleis i normes emeses al respecte.

 

Ajuntaments

 

Cal que la societat i les Institucions Polítiques:

 

  1. Replantegin el model de finançament per tal que les necessitats de disposar de recursos no forcin a decantar-se cap a una urbanització constant del sòl del municipi.

  2. Replantegin el poder dels municipis en els plans d’ordenació municipal, en els plans estratègics comarcals i el poder de requalificació urbanística del sòl.

  3. Impliquin els ajuntaments pel que fa als drets i deures dels immigrants i evitin els “guetos” veïnals

  4. Facilitin l’habitatge assequible per a tothom.

 

Paisatge

 

El respecte al paisatge i patrimoni de la comarca a través de:

 

  1. Les disposicions que siguin necessàries de protecció i de desenvolupament respectuós i sostenible.

  2. Potenciar la consulta a fi que les entitats i associacions comarcals tinguin veu i vot i, per tant, puguin pronunciar-se efectivament en les decisions polítiques de l’ordenació del territori.

 

Esperem que el ressò d’aquest manifest mobilitzi la societat civil i obri un diàleg continuat amb les Institucions Públiques i d’altra mena.

 

Plataforma “Lluitem pel Maresme” – Abril 2007

 

 

 

Una respuesta to “Manifest obert del maresme”

  1. Pep Riera a Pineda de Mar: 'Ens hi posem o acabaran per destrossar el territori' - Candidatura d'Unitat Popular Says:

    […] en Pep Riera com en Josep Burjons van recordar que aquesta setmana la Plataforma Lluitem pel Maresme fan la seva presentació a Pineda de Mar a Can Comas , per ser més exactes el proper dimecres 23 […]

Deja un comentario